Aşağıda babası tarafından korunma altına verilen çocuk hakkında düzenlenen sosyal inceleme raporu örneği verilmiştir.
HEDEF:
Risk altında bulunan bir çocuğun nasıl korunma altına alındığını kavrayabilme.
AKTİVİTE
- Öncelikle metni okuyarak çocuk ve ailenin içinde bulunduğu sosyal riskleri anlamaya çalışınız.
- Çocuğun korunma altına alınması gerekli midir? Gerekli değilse alternatif çözüm önerileri neler olabilirdi?
- Çocuğun sağlıklı bir psiko-sosyal gelişim sağlayabilmesi için kurum bakımında neler yapılmalıdır?
SOSYAL İNCELEME RAPORU
Kurum : ….ASPİM
Raporu Düzenleyen : Sosyal Çalışmacı
Havale Eden : Sosyal Hizmet Merkezi
Müracaat Tarihi : ….
Müracaat Nedeni : Korunmaya Muhtaç Çocuk Sosyal İnceleme Tarihi : 21.04.2014
Rapor Tarih ve Sayısı : …..2014 / ….
Müracaatçının Kimliği
Adı-Soyadı : U… Y….
Doğum Yeri Ve Yılı : Eyüp-……1988
Ana-Baba Adı : S….-İ…..
Öğrenim Durumu : Okur-Yazar
İşi/Mesleği : —
Cinsiyeti : Erkek
Medeni Durumu : Evli
Ev Adresi : …. Mah. İstanbul
Hizmetten Yararlanacak Kişinin Kimliği
Adı-Soyadı : İ.. Y…..
Ana-Baba Adı : S……-U……
Doğum Yeri Ve Tarihi : E…-…….2011
Cinsiyeti : Erkek
Öğrenim Durumu : —
İkâmet Adresi : Yeni Mah. Eyüp-İstanbul
Bilgi Kaynakları
Görüşmenin Yapıldığı Yer : Müracaatçının ablasının evi
Görüşülen Kişiler : Müracaatçı, ablası, komşuları
Diğer Bilgi Kaynakları : Evrakları
SOSYAL İNCELEME: Müracaatçı U….. Y……., 22.03.2014 tarihinde Müdürlüğümüze gelerek eşinin kendisini ve çocuğunu bırakarak evi terk ettiğini bildirmiş, sosyo-ekonomik durumunun yetersizliği nedeniyle 3 yaşındaki çocuğunu Kuruluşlarımıza vermek istediğini ifade etmiştir. Müracaatçı ile bir ön görüşme yapılarak, öncelikle eşinin evi terk ettiğini Cumhuriyet Savcılığı’na bildirmesi gerektiği belirtilmiştir. Müracaatçı bu konuda bir avukat vasıtasıyla girişimde bulunduğunu ifade etmiştir. Müracaatçıdan bir dilekçe alınarak, 21.04.2014 tarihinde çocuğun bulunduğu İlimiz Eyüp İlçesi, Yeni Mahalle’de bulunan ikametgâha gidilmiştir.
Müracaatçı U…. Y…., ablası N…. Ç….’in yanında kalmaktadır. İlimiz Eyüp İlçesi’nde babasından kalma eski bir evi olmasına rağmen ilgilenecek yakını bulunmadığı için burada kalmamaktadır. N…. Hanım, K…. Ç….. adlı şahısla evli olup, 5 çocuğu bulunmaktadır. K…. Bey, Eyüp Belediyesi’nde temizlik işçisi olarak çalışmaktadır. Ç…. ailesi kendilerine ait 3 odalı eski bir evde ikamet etmektedir. Ev hijyenik koşulları taşımamaktadır.
Müracaatçı U…. Y…., 19.02.1997 Çatalca doğumlu, Güllü ve Cemil’den olma S….. Y…..(D….) adlı şahısla 21.05.2011 tarihinde muvafakatle evlenmiştir. S…..-U…. Y…. çiftinin 1 erkek çocukları dünyaya gelmiştir. Çocukları; İsa Y…..; 2011 Eyüp doğumlu olup, sağlıklıdır.
Evlenmeden önce Eyüp Yeni Mahalle’ye gelen çiftin evlenmeleri için U…. Bey’in ablası N….. Ç…. yardımcı olmuştur. Eyüp’e geldikten sonra uyum sağlayamayan S….. Hanım’ın, eşinden izin almadan sürekli İstanbul’un başka semtlerine gittiği ve U…. Y…. tarafından alınarak tekrar Eyüp’e getirildiği ifade edilmiştir.
Son olarak 07.02.2014 tarihinde evi terk eden S….. Hanım, U….. Bey’in uğraşlarına rağmen geriye dönmemiştir. U…… Bey’in ifade ettiğine göre, eşi başka erkeklerle birlikte gayr-ı ahlaki ilişkiler yaşamaktadır. S…. Y…..’ın Çatalca’da boşanma davası açtığı ve çocuğunun velayetini istemediği ifade edilmektedir.
U…. Y….’ın düzenli herhangi bir işi ve sosyal güvencesi bulunmamaktadır. Çocuğunu evlatlık vermesi konusunda rehberlik yapılmasına rağmen, çocuğuna bağlı olduğunu ve ondan sürekli ayrılmak istemediğini dile getirmiştir. Çocuğu ile babalık bağlarını devam ettirmek istediğini, zor durumda kaldığı için çocuğunu kurum bakımına vermek istediğini belirtmiştir. Anne-babasının vefat etmesi nedeniyle bakacak kimsesi bulunmamaktadır. Ablası N….. Ç….’e sosyo-ekonomik destekle bakıp bakamayacağı sorulduğunda; N…. Hanım kendisinin de 5 çocuğu bulunduğunu bir tanesinin 5, bir tanesinin 2,5 yaşında olduğunu ifade etmiş ve bakamayacağını vurgulamıştır.
DEĞERLENDİRME VE SONUÇ: Müracaatçı U…. Y…., 26 yaşında ve sağlıklıdır. 2011 yılında S…. D….. adlı şahısla evlilik yapmış ve 1 erkek çocukları olmuştur. 07.02.2014 tarihinde S….. Hanım evi terk ederek Çatalca’ya gitmiştir. Gayr-ı ahlaki bir yaşam sürdürdüğü ifade edilmektedir. Düzenli bir işi ve sosyal güvencesi bulunmayan U…. Y…., 2011 doğumlu İ…. adlı çocuğunu kurum bakımına vermek istemektedir. Bilgilendirmemize rağmen çocuğunun evlat edindirme hizmetinden yararlandırılmasını istememektedir.
Bu nedenlerle müracaatçı U…. Y….’ın talebi doğrultusunda; 3 yaşındaki oğlu İ… Y….’ın psiko-sosyal gelişimini normal koşullarda tamamlayabilmesi için, 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu’nun 3. maddesinin (b) bendinin 3. fıkrası gereği korunma altına alınmasının ve yaşına uygun bir kuruluşa yerleştirilmesinin uygun olacağı kanaatindeyim. 14.07.2014
Sosyal Çalışmacı